Salam buat semua pembaca blog NANADEROSES...Pejam celik pejam celik dah pun masuk tahun baru 2011. Rasa macam baru jek bermula tahun 2010. Akhirnya 2011 dah pun sepuluh hari berlalu. Akibat kesibukan yang melanda aku start dari bermulanya tahun 2011, aku pun tak sempat nak mengupdate blog aku ni. Baru nie la aku menyempatkan jugak untuk mengupload gambar-gambar terbaru hasil karya ku. Maklum la busy memanjang dengan report2 tahunan yang perlu disiapkan segera.
Nak cerita ckit bab cuba mencuba. Pertama kalinya aku mencuba resepi opis mate buat "Cheese Cake". Katanya Cheese Cake yang bakal terhasil memang sedap. So, dengan excitednya aku pun mencubala resepi dari Kak Lin. First time, mak uiiii...payah nyer. Macam2 nak kena letak. Masa membakar pun agak lama. Maklumla, oven yang dipunyai tak la canggih. Tak tahu la pulak lepas sejam kena simpan dalam peti ais selama 4 jam. Dok bakar dalam oven sejam 40 minit, tu dia... hitam dah kat lapisan atas. Dengan rasa kecewanya, aku pun matikan la suis. Biarkan kek tu sejuk ckit, baru la aku keluarkan daripada oven & loyang. Fikir punya fikir, macamana nak adjust kek tu, aku pun potong la bahagian yang hitam tu cantik2 lepas tu aku pun letak la blueberry & simpan jek dalam peti ais. Esok pagi nya, aku pun cuba la menjengah dalam peti ais, & nak jugak try rasa. Emmmmm...tak sangka, sedap jugak. Cuma terlalu manis. Terlebih gula & blueberry agaknya. Bila aku rasa dah menjadi 50% aku pun jadi lebih bersemangat untuk mencuba kali kedua. Alhamdulillah, setelah kali pengalaman kali pertama, aku try buat untuk kali kedua setelah kajian dibuat akibat kegagalan kali pertama. Yummmy...yummmy... memang sedap & best sangat cheese cake menjadi.... Ini lah hasilnya... walaupun tak berapa menarik, tapi yang penting...sedap....
Nak cerita ckit bab cuba mencuba. Pertama kalinya aku mencuba resepi opis mate buat "Cheese Cake". Katanya Cheese Cake yang bakal terhasil memang sedap. So, dengan excitednya aku pun mencubala resepi dari Kak Lin. First time, mak uiiii...payah nyer. Macam2 nak kena letak. Masa membakar pun agak lama. Maklumla, oven yang dipunyai tak la canggih. Tak tahu la pulak lepas sejam kena simpan dalam peti ais selama 4 jam. Dok bakar dalam oven sejam 40 minit, tu dia... hitam dah kat lapisan atas. Dengan rasa kecewanya, aku pun matikan la suis. Biarkan kek tu sejuk ckit, baru la aku keluarkan daripada oven & loyang. Fikir punya fikir, macamana nak adjust kek tu, aku pun potong la bahagian yang hitam tu cantik2 lepas tu aku pun letak la blueberry & simpan jek dalam peti ais. Esok pagi nya, aku pun cuba la menjengah dalam peti ais, & nak jugak try rasa. Emmmmm...tak sangka, sedap jugak. Cuma terlalu manis. Terlebih gula & blueberry agaknya. Bila aku rasa dah menjadi 50% aku pun jadi lebih bersemangat untuk mencuba kali kedua. Alhamdulillah, setelah kali pengalaman kali pertama, aku try buat untuk kali kedua setelah kajian dibuat akibat kegagalan kali pertama. Yummmy...yummmy... memang sedap & best sangat cheese cake menjadi.... Ini lah hasilnya... walaupun tak berapa menarik, tapi yang penting...sedap....
Ni pulak mak cik aku nyer tempahan untuk birthday anak2nya 2 orang, sekali dgn diri beliau sendiri. Kalau buat untuk 3 orang sekali payah gak nak buat camner. Sorang bujang, sorang anak dara & mak dara. Jenuh gak la nak buat kelainan. Last2 aku buat jela kek camnie...
No comments:
Post a Comment